Systemisch werken met je hond

Honden dagen je uit te gaan leven naar wie je daadwerkelijk bent.

Systemisch werken met je hond is een effectieve en duurzame manier van coachen. Een hond is gevoelig op alles wat er om hem heen gebeurt en reageert op de energie. De kleinste verandering in houding of intentie bij mens en/of dier wordt opgemerkt. De hond reageert hier instinctief op waardoor je snel verandering in zijn gedrag kunt waarnemen. In een roedel is het voor honden van levensbelang dat er juiste rolverdeling in de groep heerst. Zodra hier een verschuiving in plaats vind zal de hond zich hier meteen op aanpassen. Dit is dan ook wat de hond doet tijdens het systemisch werken. Hij reageert op de veranderde energie en rolverdeling waardoor je in korte tijd veel over jezelf ontdekt en welke invloed dit op je leven heeft. Voor mensen geldt eveneens dat er een kloppende rolverdeling (systeem) nodig is om goed te kunnen functioneren. Daarin beschikken wij ook over het vermogen om ons aan te passen in de diverse rollen die we hebben. Zo kan het zijn dat je jaren in een bepaalde ‘rol’ zit die niet passend is voor jou. Op enig moment in je leven gaat dit wringen en krijg je hier lichamelijk of mentaal last van. Dit is het moment waarop mensen in coaching komen. 

Systemische opstelling

Tijdens een systemische opstelling gaan we je hulpvraag en wat er binnen in je lijf gebeurt ruimtelijk weergegeven. Zo worden bepaalde familiesystemen of andere blokkades die van belang zijn voor je hulpvraag zichtbaar. Hier gaan we mee aan de slag zodat je er niet in vast blijft zitten. De hond zal je het effect van veranderingen direct spiegelen tijdens een sessie. Dit zorgt ervoor dat je gaat voelen en ervaren welke vervolg stappen je mag gaan zetten in je ontwikkeling.

Honden voelen perfect aan wat oprecht is en helpen je om zelfinzicht en je eigenheid te vergroten. Ze geven je feedback over hoe je non- en verbaal communiceert en hoe je jezelf van binnen echt voelt. Deze bijzondere vorm van coaching biedt een unieke leerervaring. Door het ervarings- en lichaamsgericht werken worden opgedane inzichten direct vertaald naar de dagelijkse praktijk en zullen zich sneller verankeren in je lichaam.

Honden zijn bijzondere coaches

Ze stoppen je niet in een hokjes en plakken geen labeltjes. Zonder oordeel eraan te verbinden, zullen ze je laten zien wat ze voelen bij jouw gedrag, houding en intentie. Tijdens een coaching ga ik, als coach, niet het gedrag van je hond verklaren of hier een oordeel aan verbinden. Het gaat er namelijk niet om wat het gedrag precies betekent, hier is geen goed of fout in, maar we gaan kijken wat het gedrag van de hond jou wil vertellen. Welke boodschap zit hier achter? Wat doet het gedrag met jou? Hoe ervaar jij het?
Als coach kijk ik naar de onzichtbare verbinding tussen mens en hond. Honden beschikken over de prachtige kwaliteit om liefdevol door het masker van de mens heen te kijken. Deze pure, directe manier van feedback geven accepteren we makkelijker van honden aangezien ze ons ook verblijden met hun speelsheid, onvoorwaardelijke liefde en steun.

Persoonlijke hulpvraag

Het thema van je persoonlijke hulpvraag kan verschillen. Het kan bijvoorbeeld gaan over je werk, je gezin, relatie met anderen, gedrag van je hond, lichamelijke klachten die je niet kunt verklaren zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, buikklachten, nek- en schouderklachten etc. Echter waar het diep van binnenuit om gaat is dat je voelt dat er iets moet veranderen. Dat het anders moet of kan, echter kun je er niet precies de vinger op leggen, weet je niet welke stappen je moet zetten of kom je steeds in dezelfde vicieuze cirkel terecht. Je bent er klaar mee om steeds te strijden, die druk te voelen, het wegvluchten in andere zaken en de energie die het kost.
Door systemisch te werken zorgen we ervoor dat blokkades die in je lichaam zijn opgeslagen worden opgeheven. Hierdoor ontstaat er ruimte om jezelf te ontwikkelen en te groeien als mens. Je komt steviger in je schoenen te staan, je leert beter met je emoties om te gaan en jezelf te kennen. Hierdoor ben je in staat om de juiste keuzes voor jezelf te maken. Het geeft een duurzaam effect die stabiliteit en rust geeft. 

We werken, indien mogelijk, met je eigen hond. In coaching met behulp van je hond gaan we uit van het natuurlijke gedrag. Je hond hoeft geen speciale coach-training te hebben gehad. Daardoor kan iedere hond de taak van co-coach op zich nemen, sterker nog die hebben ze al. Honden zijn namelijk dienend richting de mens. Ze willen dat iedereen binnen het gezin zich stabiel voelt en dat ze lekker in hun vel zitten. Via hun gedrag, ontwikkeling en spel spiegelen honden de blinde vlekken van de mens.  Door deze spiegeling van de hond kan gekeken worden naar de boodschap die de hond voor jou heeft. Wanneer je tot nieuwe inzichten komt en verandering gaat inzetten zul je ook een mooie verandering bij je hond zien gebeuren; hij gaat zich meer binden met je, vervelende gedragingen verdwijnen en/of lichamelijke klachten van je hond kunnen worden opgelost.
Het wederzijds vertrouwen zal groeien en versterkt het welzijn van jou en hond.

“probleem” gedrag van je hond

Wist je dat jouw hond, naast zijn eigen gevoelens, ook de gevoelens van jou of van andere mensen om hem heen doorstaat? Zo kunnen ze bijvoorbeeld je verdriet, je onrust of boosheid in hun lijf ervaren. Soms kan dit voor je hond stressvol zijn. Wanneer dit niet erkent wordt en langere tijd aanhoudt kan je hond hier klachten door ontwikkelen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Zo zie je bijvoorbeeld stress, angst, onzekerheid, overprikkeling, agressie of andere gedragsverandering wat zich kan uitmonden in probleemgedrag. Maar het kan daarentegen ook in lichamelijke klachten uiten zoals spieren die vastzitten, buikklachten, poot likken, jeuk etc.

Honden met angst, agressie, ander ‘probleemgedrag’ of lichamelijke klachten willen ons iets vertellen en in veel gevallen speelt de onzichtbare verbinding tussen mens en hond hier een grote rol in. Het is in 98% van de gevallen nooit een probleem van de hond alleen, er zit altijd een wisselwerking tussen hond en mens aan verbonden. Alleen als je ervoor open staat om echt naar de boodschap van je hond te luisteren en daarmee ook aan jezelf te werken dan is het mogelijk om aan het probleem van je hond te gaan werken. Indien een hond last heeft van angst, agressie of ander ‘probleemgedrag’ wordt er alleen 1 op 1 met jou, als eigenaar, gewerkt. Dit in het belang van het welzijn van je hond, het welzijn van jezelf en de veiligheid.