coach hond
Een hond is fijngevoelig op alles wat er om hem heen gebeurd.
Ze merken de kleinste veranderingen in houding of intentie bij anderen op.
Ze anticiperen hier instinctief op waardoor je snel verandering in gedrag waarneemt. Dit principe zie je tijdens een coachsessie direct terug in zijn rol als co-coach, wat je veel informatie geeft.
Bij honden mag je zijn wie je bent. Ze (ver-)oordelen je niet. Ze plakken geen labeltjes op je of proberen je in hokjes te stoppen. Nee, ze reageren op jouw energie uitstraling. Op de intentie die je hebt. En daarin zijn ze bloedeerlijk.

Als kind ervaarde ik dit sterk

Sinds ik me kan herinneren heb ik al een bijzondere connectie met honden. Zo was ik onafscheidelijk van mijn eerste hond Wendy. Uren gingen wij samen op pad. Na de scheiding van mijn ouders voelde ik me er alleen voor staan. Zij was mijn steun en toeverlaat in die zware periode. Bij haar kon ik mijn emoties kwijt. Hoe boos of verdrietig ik ook was, ze bleef altijd van me houden. Ze bleef me trouw, ze bleef me steunen.

Ook bij de uitlaathonden die ik had voelde ik me als een vis in het water. Wat een verademing om even niet aan hoge verwachtingen en eisen te moeten voldoen. Gewoon lekker spelen, ontspannen, gek doen, huilen, boos zijn, en vooral veel knuffelen en liefde delen. Dat zorgde voor een warme band waarin ik met ze kon lezen en schrijven.

Honden verschuilen zich niet, ze zijn zichzelf

Honden hebben geen maskers waar achter ze zich achter verschuilen of innerlijke stemmen die hun gedachten beïnvloeden. Ze reageren op de situatie in het hier en nu, op de energie die er op dit moment is. Honden beschikken over een leervermogen en niet over een denkvermogen zoals wij mensen. Dat maakt dat ze veel instinctiever reageren en zijn daardoor fijngevoeliger voor sfeer en houding. Honden vragen zichzelf niet af of jij ze wel of niet leuk vindt als ze bepaald gedrag vertonen. Ze zijn gewoon zichzelf en anticiperen op de situatie. 

Door hondentraining kwam ik verder van honden af te staan.

Die onvoorwaardelijke, hechte band die ik met honden ervaar gun ik iedereen. Dat maakte dat ik een droom had om hondentrainer te worden. Want dan kon ik mensen hierin begeleiden, dacht ik. Tijdens de opleiding kynologisch instructeur leerde ik veel theoretische kennis over hondengedrag. Alhoewel het heel interessant was bracht het me ook verwarring. Hoe meer ik leerde, hoe minder ik honden ging begrijpen. De visie op hondengedrag vanuit de hondentraining schuurde bij mij, al kon ik destijds de vinger er niet op leggen wat het was. Het bracht me aan het twijfelen. Had ik het al die jaren zo verkeerd gedaan?

Voor mijn gevoel ontbrak er nog iets, maar ja wat? En wie ben ik om aan de mening van de hondenprofessionals te twijfelen? Zodra je jezelf een beetje in de hondenwereld begeeft zal je merken dat hier behoorlijk sterke en tegenstrijdige overtuigingen te vinden zijn van vele honden experts. Die beweren wat goed of fout is in de omgang met een hond en de interpretatie van gedrag. Zie je daarin maar staande te houden als hondenverzorger.

Maar ook als instructeur liep ik hierin vast, omdat er onvoldoende ruimte was om breder en open te kijken naar verzorger en hond. In mijn trainingen die ik gaf ontdekte ik dat de hond gedrag liet zien die resoneerde met de gevoelswereld van de verzorger. Dat gaf mij de mogelijkheid om de verzorger te ondersteunen op stukken die uitdagend waren in de training. Niet alleen de training verliep beter, de band werd sterker en ik kreeg terug van mensen dat ze zich zelfverzekerder voelde. Wat ik me toen nog onvoldoende besefte is dat ik eigenlijk coaching gaf door de spiegel van hun hond.
agilitytraining

De onzichtbare dynamiek tussen mens en hond

In mijn opleiding systemisch en energetisch werken met inzet van honden hebben ik veel geleerd over de onzichtbare dynamiek tussen mens en hond. Wauw! Dit was echt bijzonder! Dit deel miste en er vielen vele puzzelstukjes. Zo ontdekte ik in mezelf het afstemmen op energie, zoals honden ook doen. Want zij stemmen zuiver en puur op jouw energie af.

Daarnaast blijkt dat honden niet alleen op de energie van de verzorger reageren maar op de energie van alles om hun heen. Dus ook van andere mensen en anderen honden. Moet je nagaan als er op een hondenclub in een groep meerdere honden en meerdere mensen staan wat dit aan energie teweegbrengt. Logisch dat honden zich dan niet altijd even goed kunnen concentreren.

En ga stiekem maar na bij jezelf, dit heb je zelf ook. Jij voelt je in bijzijn van bepaalde mensen ook meer of minder op je gemak zonder dat je hier altijd een duidelijke aanwijzing voor is. Dus mocht je gefrustreerd met je hond op een trainingsveld staan, omdat je hond weer niet naar je luistert of ‘het niet doet’, kijk en voel wat er bij jou van binnen gebeurt (of evt. in de groep). Wat wil je hond je vertellen? Het gedrag is geen onwil van je hond, hij wil je enkel iets duidelijk maken en nodigt je ergens op uit.

Je herkent vast het moment dat je hond naar je toe komt op het moment dat je verdrietig bent en een knuffel kan gebruiken. Of dat hij juist van je wegloopt wanneer je jezelf onrustig voelt. Misschien gaat hij heel irritant in de weglopen als je het druk hebt. Jouw hond voelt deze verandering in jou feilloos aan doordat jij, vanuit je onderbewustzijn, een signaal uitzend (energie). Je hond neemt deze trillingsfrequentie waar waarop hij vervolgens reageert. En het allermooiste is dat hij een manier kiest die voor jou ten goede is mits je in de spiegel durft te kijken.

systemische opstelling hond

Als je in de spiegel van de hond kijkt zie je niet altijd wat je verwacht

Een van mijn coachees kwam met een vraagstuk omdat ze veel verdriet ervaarde. Op momenten dat ze verdrietig was wilde ze eigenlijk dat haar hond bij haar op de bank kwam knuffelen. Echter de hond wilde steeds spelen als ze verdrietig was. Ze ervaarde geen steun van haar hond. Tijdens een sessie zijn we dit gaan onderzoeken. Ze maakte contact met haar verdriet en voelde de behoefte om haar hond dichtbij te hebben. Haar hond dacht daar anders over en nodigde haar uit tot spel. Ik vroeg haar om de hond te volgen en te voelen wat dit met haar deed. Door het spel en de beweging merkte ze dat haar verdriet in beweging kwam. In plaats van haar zelf ellendig te voelen in het verdriet, voelde ze zich na het spelen een heel stuk lichter en beter.

Later thuis verviel ze in haar oude patroon om met haar verdriet op de bank te gaan liggen en voelde ze de behoefte aan de knuffel van haar hond. Dit keer werd ze weer door haar hond uitgenodigd tot spel. Ze besloot dit te volgen waardoor ze veel sneller uit haar downgevoelens kwam. Door juist op de bank te liggen en over te geven aan het gevoel van ‘verdrinken in verdriet’ bleef het verdriet bestaan. Haar hond voelde heel goed aan dat juist een andere beweging beter voor haar was.

Honden helpen je om uit oude patronen te komen en anders naar dingen te gaan kijken. Honden leven vanuit onvoorwaardelijkheid. Als je kijkt naar onvoorwaardelijke liefde dan is dit een energie die je uitnodigt om volledig jezelf te ZIJN zonder maskers en muurtjes. Dat betekent dat onvoorwaardelijke liefde je uitnodigt tot groei en ontwikkeling van jezelf. Net als in liefdesrelaties waarin je partner en kinderen je spiegelen en uitnodigen om delen van jezelf naar voren te brengen, doet de hond dit ook. Dat maakt honden tot bijzondere coaches!

Iedere keer weer blijf ik me verwonderen over wat er ontstaat uit de dynamiek met honden. De helende en steunende kracht is zo mooi en puur. Maar ook de eerlijkheid waarover het echt mag gaan. Dankbaar dat ik op deze manier als vertaler met ze mag werken om andere verzorgers te helpen de band met hun hond te begrijpen en ze zo samen groeien in het leven.

Ben je nieuwsgierig geworden wat jouw hond te vertellen heeft? Waar hij jou op uitnodigt?

Neem dan contact met me op en dan bekijken we samen wat passend voor jullie zou zijn. Mail me via info@spiegelbewust.nl

Monique Broekx

Benieuwd naar mijn andere blogs?

Emoties, wat maakt dat je ze niet durft toe te laten?

Niet durven toelaten van emoties ontstaat als je ze niet op een veilige manier kan reguleren. Emoties brengen lichamelijke sensaties teweeg die je...

10 actieve signalen in jou in contact met verborgen narcist

Wat ik in de date- en relatiewereld veel zie gebeuren is om te proberen de ander te bestempelen met een labeltje. Heb ik te maken met een narcist?...

Top 3 meest gebruikte edelstenen voor honden

Afgelopen jaren heb ik met tientallen honden in gesprek gemogen gaan om te vertalen waar hun gedrag of klachten vandaan komen. En vooral ook wat hun...

Wakker worden met jezelf

Ken je dat gevoel? Dat je wakker wordt naast je geliefde. Dat je hem of haar in de ogen kijkt en blij wordt. Dat je een glimlach op je gezicht...

Oorzaken van onrustig gedrag van je hond

Iedere hondeneigenaar zal weleens onrust bij zijn hond herkennen. Alleen in de mate van uiten, de context en de onderliggende boodschap zal...

Patronen, hoe werken ze en waarom heb je er last van?

Door alleen al deze titel op papier te zetten gebeurde er al iets bij mij in de activering van een oud patroon. Er werden gedachten geactiveerd door...

Deze 5 essentiële basisbehoeften vormen jouw fundament

Hoe vaak kijk je naar de fundering van je huis? Niet, hè? Want deze is niet meer zichtbaar. Toch is deze aanwezig, sterker nog, het is het...

Omgaan met je gedachten en emoties in de rollercoaster van het leven

Afgelopen woensdag heb ik afscheid moeten nemen van mijn allerbeste en liefste maatje Vinz.Hij was voor mij familie, mijn grootste leermeester, mijn...

Thema afwijzing, wat kan je eraan doen?

Een veel voorkomend thema die ik in mijn praktijk tegenkom is “afwijzing”, bang om door de ander afgewezen te worden. Dit is een thema die voor veel...

De sleutel tot een gelukkige hond: Ontdek het verschil tussen mijn consult en de bekende hondengedragstherapie

Stel je voor: je zit met je handen in het haar omdat je hond gedrag vertoont waar je geen raad mee weet. Of hij heeft klachten die maar niet lijken...